zondag 16 december 2012

Oliebollentocht 2012 “appeltje–eitje” ? De oliebollentocht op 29 december 2012 in Zwolle, een tourtocht van 60 Km. In de zomer zou iedereen, dat een “appeltje–eitje” tour vinden maar….. in de winter is dat anders!


OBT niet voor "Watjes"
Het kan per dag anders zijn: Ligt er sneeuw, hoe is de temperatuur, banden keuze, wat is mijn route, blijf ik wel of niet slapen. Wie gaan er mee…. Slaapspullen, eten en drinken… Een OBT in de zomer is niet te vergelijken met een OBT in de winter. Veel zal duidelijk worden op 29 december. En het weer zal behoorlijk bepalend. Toch voorbereiding is het halve werk.

Een route vanuit de Noordkop is hieruitgezet, deze gaat bij redelijk winterweer over de dijk Enkhuizen – lelystad. Vertrek vanuit Hippo om 04:30 uur. Via Twisk en Oostwoud naar Enkhuizen waar we 06:00 uur bij de zijlweg voor de brug zullen zijn. Vandaar met een rustig tempo naar Zwolle. We hebben dan genoeg tijd om ons voor te bereiden voor de OBT.

Alles “rijdt en staat”  echter met het weer. De L.E.L dijk staat bekend om zijn vele afsluitingen voor fietsers. Bij sneeuwbuien en gladheid wordt het fietspad niet  ijs & sneeuw vrij gehouden. Dan zal er een andere route worden gekozen. Dit kan via Amsterdam of over de afsluitdijk, net waar de wegen het “schoonst” zijn.

Hier onder nog een paar sfeer linken, video & foto beelden over de:
 OBT 2011 in Schermerhorn (NHD)
 
OBT 2010 in Tilburg.
 

OBT 2009 in Utrecht.
 

OBT link 2008 (blog) in Almere.

7 opmerkingen:

Gerrit zei

Als de dijk word afgesloten dan komt er zeker nog eens 100 km bij als je via amsterdam moet.
Mag je wel om 03:00 gaan rijden.

marcel beekmans zei

vanaf amsterdam-noord tot zwolle via almere en dronten is 107 kilometer

http://goo.gl/maps/HQ98R

marcel beekmans zei

best veel als je dit Extra moet rijden hoor cees....

Cees zei

Via de afsluitdijk is voor mij minder om maar weet niet wat de andere dan doen. Maar gaan doe ik zeker of het moet afgelast worden :) Groet Cees (Die er nu al zin in heeft)

BrandweerQuest zei

Cees, Jij weet als geen ander wat het is om met barre omstandigheden te fietsen.
Het is goed dat je er aandacht aan besteedt.
De meute velomobilisten groeit enorm met de huidig productie aantallen. (gelukkig!)

Als het normaal weer is, geen sneeuw, temperatuur boven nul, dan is de afstand slechts het obstakel wat getackeld moet worden.
Daar in Noord Holland zijn jullie wel wat gewend. Op tocht naar Dronten is is appeltje eitje. Zwolle is maar een stukkie verder en meestal goed begaanbaar.
Maar zoals je zegt bij minder ideale omstandigheden wordt het Kritischer. Het doet mij goed te zien dat er serieus over nagedacht wordt. De roedel komt er wel met goede leider voorop.

Normaal geef ik hoog op van de routeplanner van de Fietsersbond, maar in deze zou ik die vergeten.
Ervaring en bekendheid met de wegen ter plekke is een vereiste. Eigen ervaring is een pre, ervaring van lokals opvragen kan onder minder gunstige van levensbelang zijn. Dat weet je uit eigen ervaring van OBT Tilburg. (Dat was wel heel extreem, maar is weer mogelijk)

Verder gezond verstand, geen overdreven risico's nemen en aanpassen aan de omstandigheden kom je een heel eind. En tijd, neem de tijd indien nodig, dan kom je er altijd.
En vergeet niet ondanks de mogelijk zware omstandigheden: Geniet van alles. Het is een blijvende waardevolle ervaring erbij te zijn geweest.

Driewieler Hoorn zei

TUURLIJK appeltje, eitje. Als we vanuit de kop van Noord-Holland naar Tilburg kunnen fietsen met sneeuw etc as het nu een plezierritje

Driewieler Hoorn zei

Marcel toch, dat valt me tegen van je !! Ik rij op de vrijdag in de ochtend vanaf Hoorn naar Amsterdam zuid-oost en na wat werkzaamheden ga ik gelijk door naar Zwolle. Kortom, afstandjes waar jij je hand toch niet voor omdraait ? Mocht je zin hebben, ik vertrek omstreeks 3 uur in de middag vanuit Amsterdam Zuid-Oost