zaterdag 28 april 2012

Vikingtoer, helpers en video

Route vikingtour

Het wielerseizoen is weer begonnen en naast mijn ritten met de Quest rijdt ik ook in diverse jurywagens, bij (meerdaagse)wielerkoersen hier in de buurt.
Vroeger waren dit recreantenwedstrijden maar tegenwoordig doen er meerdere categorieën aan mee. Bij tijdritten wil ik nog weleens meerijden met de Quest (zie link)

Gespannen gezichten
Maar een Quest velomobiel is een fiets waar met wielerwedstrijden zelfs de wielerprofs en elite ruim worden verslagen met hun “bukfiets”. Met het NK tijdrit rijden op Texel is dat elk jaar goed te zien hoe groot de verschillen daar in snelheid zijn.  
De Vikingtour is een van de eerste grootte etappe wedstrijden gevolgd door de Meertoer, Tour la Salle en Hel van Petten, hier in de buurt.

Veel volgers en voorrijders
Op de video is goed te zien hoe de wielrenners rijden op de kronkelige wegen van Wieringen met behoorlijke hoogte verschillen.(Damsterpad) Hierdoor is deze koers loodzwaar. Dit jaar reden er van de 148 renners er maar 29 renners de wedstrijd uit.
Doordat ik in deze wedstrijd in de bezemwagen rijdt, heb ik het behoorlijk druk en bij valpartijen (gelukkig niet al teveel dit jaar) ben je dan ook een echte “veeg” wagen die gewonde renners, kapotte fietsen en renners (meer dan 4 minuten achterstand) uit de wedstrijd haalt. Deze fietsen en renners (als ze zelf niet meer kunnen rijden) worden dan bij de finish afgeleverd.
"Vegen" met de Bezemwagen
Er zijn heel veel vrijwilligers (ruim boven de 100) die deze koers begeleiden of die hand en span diensten verlenen. Bijvoorbeeld voor elke (T)kruising staan 1 of meerdere vlaggers (bochten commissaris :) en dat zijn er heel veel op Wieringen.(zie plattegrond)
Onderstaande Video geeft een goede indruk hoe het koersverloop op Wieringen gaat en daar kan de NOS (studiosport) nog een voorbeeld aannemen.

1 opmerking:

Gerrit zei

mooie beelden en wat een snelheid .