vrijdag 18 november 2011

Meurende Zweet hemden!!

Zweet… Een merkwaardig verschijnsel.  Vandaag  een rit met het vertrek rond het vriespunt en met de opkomst van de zon, liep al gauw het zweet langs mijn rug. Dit om de lichaamstemperatuur op peil te houden. De een zal er meer last van hebben dan de ander (die met 2 vingers in de neus fietsen). Toch kan het je kleding behoorlijk vochtig maken waardoor je het aardig koud kan krijgen in deze winterse periode. (vochtige kleding isoleert niet)  Hiervoor hebben ze de bekende zweethemden ontwikkelt om dit tegen te gaan.  De huid blijft droog en het zweet wordt afgevoerd. Vroeger waren deze shirts nog van een soort wol gemaakt die behoorlijk op je huid kriebelde.(Gek werd je ervan!) Tegenwoordig zijn ze er in diverse uitvoeringen (Craft,Odlo,AGU,Brynje,Ultima enz.) die je niet eens voelt . Craft is een fabrikant die voor elk seizoen wel een zweethemd (layer 1)op de markt heeft.  Zelf heb ik diverse  Craft shirts maar die begonnen na een tijdje te “meuren” Terwijl ze na 1 keer sporten al werden gewassen. 
Mijn familie  werd niet blij als ik weer “meurend” op bezoek of thuis kwam.  Op Bikemotion heb ik de stand van Craft opgezocht om  te reclameren over die  “meurende” zweet shirts. Deze Craft meneer kon mij heel helder en schoon advies geven .. En daar werd ik blij van… (En mijn familie later ook) Nu schijnt het zo te wezen dat we al kouder moeten gaan wassen. Bij 15 graden schijnt het al schoon te zijn en waarom heter wassen als je het maar 1 keer gedragen heb??  Bij de zweetshirten van Craft werkt dit niet. De shirts bestaan uit een vezel met 6 ultradunne kanaaltje die het zweet afvoeren. Als je na het sporten het shirt laat opdrogen (bijv.via de wasmand)  droogt het zweet in deze kanaaltjes op en worden niet goed schoon gewassen bij lagere temperaturen.  Zodra je dit “schone”shirt weer aantrekt vermengt het schone zweet met het oude zweet en na een paar keer wassen op lagere temperaturen begint het shirt  weer te “meuren” 
 en daar wordt niemand vrolijk van. Oplossing  van deze Craft meneer: om na een keer of 5 op lagere temp. de shirts te wassen op 90 graden met vloeibaar wasmiddel (in korrelvorm wordt het ook niet goed schoon)  Of als ze flink meuren direct op 90 graden te wassen. En het werkt ze zijn weer schoon en ruiken weer fris … En daar wordt je blij van..! .. en je omgeving ook J

6 opmerkingen:

Wim zei

Ik draag bijna altijd shirtjes van Craft; dus ik ben erg blij met deze tips.

Quemo zei

Ik pak het op een andere manier aan....

1x per week na het douchen gebruik maken van Syneo5. Dit is bij mij zéér effectief tegen klotsoksels. Druppels die van m'n ellebogen lekken tijdens het fietsen heb ik een hekel aan en dat is daarmee opgelost.

Maar voldoende is dat niet. Ik heb ook goedkope shirts met zilverdraad van de Aldi en Lidl. Die zilverdraad zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om die nare, zure zweetgeur te produceren. Problem solved!

Hoewel.... shirts met zilverdraad zijn niet altijd te krijgen. Maar dan heb je ook nog Nivea Silver Protect. Daarin zitten ook deeltjes die het de bacteriën niet gemakkelijk maken. Afgelopen week voor de gein eens die niet toegepast en shirts zonder zilverdraad gedragen. Dat was geen goed idee.

Een overhemd die na 2x dragen al zuur rook, kan ik tegenwoordig met bovengenoemde middeltjes weer normaal dragen zonder bang te zijn binnen een half uur al uit m'n shirt te ruften.

Voor mij dus Syneo5 tegen klotsoksels en zilverdraad/Nivea Silver Protect tegen de zure geur.

Teun Geeroms zei

Bij mij wordt alle sportkledij gewassen op 60°, ik ben altijd al een zweter geweest, als kajakker maakte het niet veel uit, maar naar het werk op/in de fiets, dat is natuurlijk andere koek...
Rustig fietsen in gewone kledij, of shirts wisselen als ik "proper" ergens snel naartoe wil :-)

Willem zei

Goede tip maar gebruik al jaren geen craft meer omdat ze bij heet wassen erg krimpen.
Odlo en Falcke in combinatie met Adidas zero (Adizero) meurt bij mij veel minder en wordt dus bij thuiskomst langer door moeders getolereerd; overigens heeft het meuren niets te maken met de vorm of conditie, de Kneet verzekerde mij altijd dat je winnaars kon ruiken aan hun meur zal ik maar zeggen.
Anders de pro line van Assos proberen (moet je ook een dikke bankrekening meenemen)
Gr.Willem

Mick zei

Ik douche altijd als ik op het werk kom (en lach gezellig mee met collega's als daar over gegrapt wordt). Daarna trek ik schoon ondergoed en een doodnormaal katoenen werkhemd van de zaak aan.
Dubbel voordeel dus: geen warmwaterkosten thuis en geen dure sportkleding nodig.
Nóg een voordeel is dat als ik oponthoud gehad heb, door een lekke band bijvoorbeeld, ik nog steeds op tijd inklok...
En dan zóu ik die enkele dag wat ruiken; Mens durf te leven!

Jan Busser zei

ik draag nu 2 jaar Icebreaker in verschillende laagjes (merino uit New Zeeland) kriebelt niet kan het gewoon in de wasmachine wassen (om de week) en het belagrijkste het gaat niet stinken ook al zweet je