zaterdag 12 november 2011

Hoofd bescherming

De komende tijd hebben we te maken met glad en slecht wegdek (sneeuw, regen en modder ), slecht zicht (rijden in donker,tegenlicht , mist, lage zon stand, regen). Mede hierdoor zijn er de afgelopen maanden een aantal (lig)fiets en velomobiel ongelukken gebeurd. Je kan er alles aan doen om een ongeluk te voorkomen maar het kan je altijd overkomen. Hoofd letsel wil je hierbij zoveel mogelijk voorkomen. Zelf ben ik 3 jaar geleden met de quest over de kop gegaan door dat een automobilist mij niet zag en 10 meter voor mij een inrit insloeg… Ben met 35 km/h over de kop gegaan en mijn hoofd zag eruit als een rauwe gehaktbal. 
 Sinds die tijd heb ik al diverse type valhelmen uitgeprobeerd.  Soms vergeet ik hem weleens (met warm weer) op te doen maar een goed gevoel geeft dat niet.  Voor een Velomobiel zonder overdekte (race of toer)kap zijn er veel fiets (race)helmen die toch wel voldoen. ..ook al zijn er een aantal anders denkende…. maar voor deze “niet” principiële valhelm dragers heb ik nog een aantal rauwe gehaktbal foto’s hoe mijn hoofd er toen uit zag.
Een overdekte velomobiel  met race of tourkap geeft niet genoeg veiligheid om je hoofd te beschermen. Bij wedstrijden zie je hier dan ook de meest wilde vormen om het hoofd in te “pakken”. Een aantal gebruiken de worstenhelm, of zelf gemaakte isolatiebanden om het hoofd,  zelf gebruikte ik een gewone racehelm , Alleen het opzij kijken wordt hierdoor beperkt en bij elke bobbel slaat mijn helm tegen de buitenkap met een harde knal . Daarnaast zit je nog met de warmte afvoer, elke helm houd warmte vast … Een echt goede velomobielhelm voor onder de race of toerkap heb ik dan ook niet gevonden. De SMARTCAP heb ik sinds kort en is een redelijk alternatief . Deze is minder groot en rond, is iets zacht aan de buitenkant en opvouwbaar waardoor hij in een klein pakketje is mee te nemen.  Je kan hem onder het rijden ( onder de racekap) gewoon opzetten. Doordat hij geheel rond en niet te dik is kan je alle kanten opkijken. De achterkant loopt iets meer door wat betere bescherming van de nek geeft.  Ik heb hem wel een maat groter genomen wat prettiger zit.  Zweten doe je toch wel met een helm op maar deze heeft toch ventilatie en is in de wasmachine schoon te krijgen.  Voor mij is deze helm een redelijk alternatief in combinatie met de race of tourkap. Hij is voor een racefiets niet helemaal goed gekeurd en wordt als schaatshelm verkocht.


7 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Cees. Pé heeft een Aldi helm die hem ook goed bevalt. Dank aan Marcel Prins voor de tip over de Smartcap. Groeten Kees.

Wim zei

Mocht je ook nog op zoek zijn naar een helm waarmee je tegen een nek-/hoofdsteun kunt zitten, dan heb ik de volgende tip voor je:

De LAZER Neon of Vandal. Ik heb de Vandal (ze hadden geen Neon) bij de FuturumShop gekocht voor €53,95 en het vizier heb ik er gewoon afgehaald.

Deze Lazer heeft een heel mooi systeem om de helm op maat te zetten: het Rollsys verstelsysteem. Bovenop de helm zit een draaiwieltje en daarmee kun je (zelfs tijdens het fietsen) met één vinger de helm strakker/losser zetten. Er zit dus geen draai- of verstelsysteem in je nek. Ik vind het ideaal en ik heb geen aandelen.... ;-)

Met deze helm kan ik, als ik dat wil, zonder problemen met mijn nek
tegen het steuntje leunen en dat was nou precies waar ik naar op zoek was.

Wilfred Ketelaar zei

Je bent dus op zoek naar een hoofd bescherming, dus iets wat je primair beschermd? Of ben je op zoek naar iets om je hoofd te beschermen... hoofdbescherming dus (zonder extra spatie)_. Daarnaast hoop ik ook dat je niet alleen hoofd letsel, maar ook andere soorten van letsel wil beschermen? ;-)

Wilfred (aka. spatienatie)

klaas de jong zei

Hoi Cees

De helm van Pe is een heerlijke Lidl helm; had hem zelf ook als winterhelm aangeschaft :-) . Zit nog prima ook voor 25 euros. En wat klinkt dat trouwens mooi

... "niet helemaal goedgekeurd".... dus hij is niet eens afgekeurd ...

Cees zei

Zeg Wilfried, niet hetzelfde talenwonder (met of zonder spatie) als Mick (eigenfiets.nl)worden hoor :) Groet Cees.

Niels zei

Vorig jaar reed ik in mijn Quest heuvel-af. Er lag een centimeter of vijf verijsde sneeuw en er was niet geveegd (bosweg). Mijn voorwiel brak door de sneeuw heen en had grip op het asfalt. Het andere wiel gleed gewoon door op het ijs. Het resultaat is, dat ik op z'n kop draaide en een meter of 5 door gleed. Gelukkig had ik een Casco-helm op. Deze heeft mij beschermd tegen kale plekken tussen mijn haar. De fiets had niks.
Oftewel: met glad weer zet ik liever een helm op.
Niels

Astrid zei

Weet een van u wat het merk is van de helm linksboven op het plaatje is (met de foto van vier helmen)?