zondag 11 maart 2012

Zonder valhelm een velomobiel ongeluk? geeft kans op een kop als een rauwe gehaktbal.

Bij het begin van het nieuwe fiets seizoen heeft de jaarlijkse vergadering van de NVHPV aangegeven de valhelm verplichting af te schaffen. Op het blog van Wim en op de discussiegroepen kun je de diverse discussies volgen. De NVHPV zal dit nog nader uitleggen en onderbouwen… Toch de mooiste ondersteuning geef je met fotos . Het geeft een goede beeldvorming hoe je kop er uit ziet met een fiets ongeluk.. zonder valhelm..
velomobiel ongeluk 4 jaar geleden 
Vandaar nogmaals mijn foto  van mijn ongeluk (zonder valhelm) met de quest, om de NVHPV te overtuigen dat het dragen van een valhelm wel zin heeft. Zeker voor schaafwonden J

Of je een fietshelm nu voor toer of voor wedstrijden gebruikt het beschermt je hoofd. Punt uit! Tuurlijk zijn er discussie voorbeelden dat een fietshelm niet goed beschermt. Maar dat heb je met alle “veiligheidsvoorzieningen” Of het nu een Veiligheidsgordel voor een automobilist is, veiligheidsschoenen in de bouw, klimgordels op het dak enz.. enz.. er zijn altijd wel voorbeelden erbij te halen dat een PBM (persoonlijk veiligheid middel) in bepaalde situaties niet voldoet.
Ook de wielrenners haalde (alweer een behoorlijk aantal jaren geleden) er allerlei situaties bij, dat een fietsvalhelm niet nodig was. De toenmalige wielerbesturen besloten om de valhelm bij wedstrijden te verplichten. Nu komt ons bestuur om de verplichting af te schaffen.. Ik begrijp het in ieder geval niet.
Je besef wel dat je leeft!
Toch…Schaafwonden kunnen ook voordeel geven ...want ik heb een stuk minder rimpels nu ;)  Toch probeer zoveel mogelijk met de helm op te rijden.

8 opmerkingen:

Gerrit zei

helemaal gelijk , gelukkig mag je nog zelf kiezen.

André zei

PBM: Persoonlijk Beschermings Middel

Ton zei

Ik heb meteen een goede helm besteld.

Unknown zei

Ik vrees wel dat een helm hiertegen ook nauwelijks helpt, ook al zou je het nog zo graag willen... Natuurlijk wel deels als het allemaal een beetje meezit.

Mijn foto van mijn gezicht na een flinke schuiver die eindigde met gezich tegen een paaltje (gebroken neus) laat ik liever niet zien, het zag er veel erger uit dan het was. Overigens had ik toen ook wel een helm op, net als nu nog bijna altijd. Maar ik ben er zeker van dat het nut i.h.a. overschat wordt.

Op naar een goede airbag voor fietsers.

Willem zei

Volledig mee eens Cees, ik zrg het steeds weer wees zuinig op de pentium22 die in ons hoofd zit.
Waarom wel een schockproof tas/case voor de laptop en geen helm dragen in het drukke verkeer?? of erger nog ivm. hogere snelheden tijdens wedstrijden.

Mark zei

Als ik in het buitenland tussen de auto's rij of denk met hoge snelheid een berg af te sjezen en wanneer ik aan een race zou meedoen dan doe ik mijn helm wel op maar voor mijn dagelijkse woon-werk verkeer eigenlijk nooit. En tja al vaak genoeg onderuit gegaan, ook bij hoge snelheden, en nooit wat aan overgehouden maarja... een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik neem op mijn woon-werk route in elk geval het risico.

Matthijs Leegwater zei

Hoi Cees ,

Achteraf kunnen we zeggen dat het eerst erger moet voor je er van opknapt,
Het ongemak en de pijn gun je niemand.

Matthijs

Cees zei

Schaafwonden zijn soms erger dan snijwonden. Boven op mijn hoofd en rondom mijn slapen behoorlijke schaafwonden. Mijn ooglid was afgescheurd, op het knipperspiertje na. Heb veel geluk gehad en weet zeker dat een helm veel (schaaf)schade had kunnen voorkomen. Vind zelf dat de NVHPV een verkeerd signaal afgeeft. Groet Cees