zondag 31 maart 2019

Een rouwstoet, fietsen op de A7, een pracht van een rit.

Fietspad Afsluitdijk gesloten!

RWS sluit het fietspad van de afsluitdijk op 1 april en dat is geen grap!.
Hierna is er minimaal 3 jaar geen mogelijkheid om met grote groepen fietsers / velomobielen de dijk over te gaan.
Dit weekend was de laatste gelegenheid om de dijk over te gaan….en dat ging niet zonder slag of stoot.
De velomobielen gingen omwille van de veiligheid op zaterdag de dijk over en  ..en de “bukkers” op zondag.
De start was in Hippo onder prachtige weersomstandigheden , volop zon en bijna geen wind.

Rond 11:00 zaten er 23 velonauten aan de koffie met een kleine “wieringer koek”  . En Leuk om een aantal nieuwe gezichten te zien.
De route ging via Stroe buitendijks naar Den Oever via de “coupure” over de haven naar het fietspad.
Bij het monument even gestopt voor wat foto “shoots” met Ir.Lely (de grondlegger)

Daarna  Breezanddijk voor een sanitaire stop. Door naar Kornwederzand waar we naar de overkant geleid werden.  Zodat we langs restaurant Haje naar het einde van de dijk werden geleid en zagen dat daar het fietspad aan de Friesland kant al was afgesloten.

We hadden al gehoord dat diverse fietsers en velomobielen al langs het hek waren gegaan… maar het zat toch echt op slot : )
Dan maar weer terug naar het Waddencentrum, voor wat eten of koffie met wat lekkers. Mooi Centrum met een pracht van een privé parkeerplaats voor de velomobielen.

Hierna weer terug naar noord_Holland.. en het gaat wat minder makkelijk allemaal. Iets meer wind tegen.. wat meer vermoeid en de eerste kop – staart botsing is een feit. Gelukkig kunnen de beide velomobielen verder.

Verderop staat een file van kilometers auto’s voor de brug van Den Oever. Wij rijden ze achteloos voorbij…. Echter wij krijgen ook met de oorzaak te maken. Op de eerste dag met volop zon, gaat de brug niet goed dicht. De auto’s worden over het andere brugdeel gestuurd.
En de fietsers? Wij krijgen het advies van het RWS-personeel om via Amsterdam te rijden! (leek op een grapje : )  ze maken het ook spannend voor ons… met handen in de zakken kijken ze naar ons hoe wij dit gaan oplossen. Amsterdam is echt geen optie.
ook andere "gebruikers" moesten over de vangrail
Dan mogen we via een pad. Geen idee wat ze er mee bedoelen, maar dat lijkt ons een beter plan. Maar dan moeten we onze velomobielen wel over de wel erg brede vangrail tillen. Wat???!! Ja, er zit niets anders op, en vele handen maken licht werk.
George neemt de leiding: ‘Iedereen nu in de velomobiel!’. ‘Iedereen klaar?’ En dan pakt hij zijn velomobiel als barrière tussen hem en de auto’s, en wandelt via ‘het pad’ de A7 op, ondertussen het langzaam rijdend verkeer tegenhoudend, en maant hij ons NU te gaan rijden. Dat is tegen de zin van de spelbegeleiders van RWS, de handen komen uit hun zakken. We kunnen, en mogen, niet de A7 op.
Nee, ‘het pad’ is een pad, dat graag opgenomen zou worden in de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix. Achter de vangrail, gescheiden van het autoverkeer, rijden we over het andere brugdeel.
Daarna zijn we aan de andere kant van de brug...En fietsen op de A7. En daar kunnen we niet richting het fietspad! Dus rijden we op de pechstrook van de A7 naast het verkeer richting afslag Den Oever.
En kunnen via de busbaan op veiliger terrein komen. Bij het busstation gaat er een groep langs het fietspad van de A7, richting Hoorn en de andere helft gaat via de bosrand naar Hippolytushoef.
 Daar nog een laatste bak koffie naar binnen en vanuit hier gaat weer ieder zijn eigen weg naar huis.
Ondanks dat het eigenlijk een rouwstoet zou moeten zijn werd het toch een pracht van een tocht.
Nu hopen dat met de bouwvak het fietspad word opengesteld.. want 3 jaar wachten om met een groep de afsluitdijk over te gaan is veels te lang.
Iedereen hartelijk dank speciaal naar George als mede begeleider.

6 opmerkingen:

Cees zei

Met dank aan Theo, zijn verhaal was keurig verwoord. Mijn verwoording in tekst zou stukken slechter zijn.. (contact Messenger)

De Bobslee zei

Mooi verslag Cees!

André Dronkers zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Cees zei

Beeldvorming bij dit verslag op https://youtu.be/NO1KlXXl_9g

sjorsz zei

Cees bedankt voor de leuke rit en koffie! Ik ben nog op zoek naar de contact gegevens van de gele strada die in de kop staart botsing zat... Mailen kan naar sjors.zoontjens@gmail.com.

Arnold, Hoorn (West-Friesland) zei

Cees, je had het mooi georganiseerd. En met dank aan Anita voor de verzorging van de koffie en de heerlijke koeken. Was een leuke dag en, inderdaad, hopelijk in de bouwvak toch nog even kans om de dijk te nemen.