dinsdag 26 juni 2012

Risse demper, brood halen.

De afgelopen 2 weken de risse achterdemper van Wim uitgeprobeerd. En hij bevalt prima. Verwisselen is echt makkelijk. Zelf vind ik het grote voordeel  dat deze demper verstelbaar is. Bij wedstrijden of glad wegdek kun je deze vast zetten zodat de verticale energie niet in een demping verdwijnt. Bij mijn huidige demper van velomobiel.nl had ik daardoor stugge veren laten monteren wat minder comfort geeft. Nadeel (vind ik zelf) dat bij het instappen de achterdemper behoorlijk inzakt. En dat de prijs niet echt goedkoop is. Andere punten zoals: dat de velomobiel sneller gaat kan ik niet echt merken.
Het uitbreken is ook niet gebeurd maar dat is ook een kwestie van uitkijken en je snelheid aanpassen. Zeker bij drempels die in een bocht liggen. (Heb tijdens de oliebollentocht in Tilburg een velomobiel over de kop zien slaan). Al-met-al; Het is een prachtig stukje vakwerk waar echt aandacht aan besteed is en ook niet zwaar in gewicht is. Wat ik mij nog wel afvraag hoe lang de luchtafdichting meegaat?? Want loopt de lucht eruit (bij een eventuele lekkage) dan wordt het niet prettig fietsen. (zieblog Eduard Botter)

Dus ga over op de risse demper en bij het brood halen neem ik er gelijk maar 5 J  (Het moet toch ergens vandaan komen)

4 opmerkingen:

marcel beekmans ( beekie ) zei

ik hoop voor je dat je niet ergens tijdens een rit met een luchtloze demper komt te staan....

groet beekie

Wim Schermer zei

Hi Cees,
Het inzakken bepaal je zelf door de luchtdruk te variëren. Bij jouw gewicht zul je op ongeveer 6 bar zitten.
Zakt ie dan nog meer dan 2,5 tot 3 cm in, gemeten onder fiets bij het midden van het achterwiel, pomp je er gewoon nog 1 bar bij.
Spijkerhard oppompen kan ook, maar dan heb je geen comfort meer over.
De ervaringen leren dat de lucht vrijwel niet ontsnapt.
De meeste fietsers hebben de demper gemonteerd en geen drukverlies gehad.
Eduard ogenschijnlijk wel, maar die had er door een verkeerde pomp niet voldoende lucht in gepompt.
Groeten,
Wim

BrandweerQuest zei

Half fiets- en motorcrossend Nederland rijdt rond met luchtgedempte dempers en veren.

1 persoon die de demper verkeert afstelt en 1 die iets tegen het pieletje drukt en hierdoor leeg laat lopen.
Weg lucht, weg vertrouwen. Zeer onterrecht vind ik.
Het is goed dat de zoektocht naar beter doorgaat.

Juist op slecht wegdek is het veiliger met luchtdempers omdat ze sneller reageren en juist daar kun je gewoon hard blijven fietsen, waar je anders snelheid zou minderen.

Ook veren kunnen breken en olie kan weglekken.....

eduardbotter zei

Voor alle duidelijkheid, ik had de demper wel goed op druk (na wat strubbelingen met de meegeleverde adapter). Voor de fietsrit heb ik hem gecontroleerd door de achterkant van de Quest omlaag te drukken. Toen werkte hij nog goed, even later was hij leeg gelopen. gewoon een geval van pech denk ik. De nieuwe dempers die ik van Wim heb ontvangen doen het wel goed