maandag 6 september 2010

NK Tijdrit Texel & zielige bukker?

Zaterdag 4 september was het NK tijdrijden op Texel in allerlei categorieën. Rijden op Texel is toch speciaal, de boottocht er naar toe en het ongedwongen sfeertje bij de startplaats. Omdat vorig jaar de groep velomobielen de snelste tijd had neergezet, moesten wij nu als eerste groep starten en niet meer op indicatietijd. Eigenlijk was dit al een teken dat de organisatie de groep velomobielen “anders” ging/gaat behandelen. Martje beet in haar STRADA de spits af en zette later een knappe tijd neer . Bij het keerpunt wat nu echt 180 graden was, reed ik vlak achter haar en zag dat de bochten-commissarissen zich in het zweet werkte om haar en de andere velomobielen (die te ruim keerde) de bocht om te helpen. Dikke pluim voor die mannen, anders was het een aardige file geworden bij het keerpunt. Terug was het voor de wind en lag mijn teller rond de 60 km/uur. In de verte zag ik Wim S. maar die was in een bloedvorm en niet te achterhalen. Nu was het zo dat op Texel alle soorten fiets categorieën mee mogen doen voor het Nederlands Klassement tijdrijden maar zonder prof of elite licentie, Of je nu een lichaamsbeperking hebt en/ of je rijd een afwijkende fiets er is wel een klassement waar je aan mee kan doen (heerlijk ongedwongen zonder elektr. trapondersteuning). Echter er zijn altijd wel mensen en racefietsers (bij ons bukkers genoemd) die het Cancellara syndroom aanwakkeren en wijzen naar die velomobielen die veel te hard gaan en dat er met een accu gereden wordt met trap ondersteuning. Dat van die accu is waar, een velomobiel is voorzien van een claxon,knipper&licht installatie om zo goed mogelijk voor anderen hun positie op de weg aan te geven. Respect voor die mannen en hun velomobielen die met ontwerp (Ympte) en aanpassingen (Wim 63jaar oud) hun fiets tot hoge snelheden kunnen krijgen. Maar ook al die andere velomobiel (met of zonder handicap) rijders die eigenlijk nog maar net fietsen en met hun velomobiel of ander soort fiets (tandem) harder gaan dan menig professioneel wielrenner. De Prof. wielrenner. Cancellara heeft die trapondersteuning niet nodig en heeft al veel over zich heen gekregen door dit gerucht. En mocht zo’n (race)fietser deze wel met elektr.ondersteuning in wedstrijden gebruiken.... Dan is dat gewoon een “zielige bukker”... De velomobielen die met wedstrijden meedoen worden zo vaak bekeken & gescand &gefotografeerd dat dit direct zou opvallen. Dirk Vinke en mede organisatoren werden door deze snelheids geruchten een klein beetje geïntimideerd maar zie ook Website Wim komt er uit de hoek van de velomobielen een helpende hand. In een velomobiel wordt gewoon hard gefietst zonder beperking op aerodynamische ontwikkelingen zoals bij de racefiets en.. dat geeft weleens wat jaloursheid :)
Voor de rest van de uitslag zie link http://www.wielercomitetexel.nl

6 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Beste Cees. 4 mei ? Heb je last van lente kriebels ? Mooi verhaal en bedankt voor de foto's. Kees

Cees zei

Heb de juiste datum erop gezet, ben altijd voor verbetering vatbaar. Zeker op het gebied van aerodynamica. Wim zijn tape kunsten worden ook geprobeerd. Groet Cees

marcel beekmans zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
marcel beekmans zei

euk verhaal kerel! dat syndroom is soms erg vervelend! maar heft ook wel weer wat!

zullen we de winter over slaan en maar gewoon door gaan naar de lente majoor van hattem?

Teun Geeroms zei

Hoi Cees, proficiat met je snelle tijd, niet zoals die oneerlijkhaards die met ducktape hun fiets dichtplakken :-D
mensen zullen altijd jaloers zijn hoor Cees, nu moet je een SUV hebben of je bent een zielige automobilist...
Blij dat bij de mensen vanaf hun 1e ligfiets al die verschijnselen wegvallen, en er gewoon een leuke babbel over liggen volgt :-)

Mick zei

Verdachtmakingen tijdens wedstrijden zijn van alle tijden. Zo werd Lance Armstrong vaak onterecht in verband gebracht met "doping".
Maar over arm-strong gesproken, ligfietsers die geïntimideerd worden raad ik aan ook een bankdruk-ligfiets ter hand te nemen!