maandag 23 maart 2009

Valhelm op bij velomobiel !?


Op mijn racefiets droeg ik altijd een valhelm, op mijn baron ligfiets en mijn quest niet!. Mijn reden was: Op een ligfiets of een quest lig je lager bij de grond en bij een glijpartij of ongeluk is de schade aan het hoofd nihil.. want dat wordt toch eerst door het lichaam of door de zijkant van de quest opgevangen. De quest heeft achter het hoofd ook nog een soort rol beveiliging. Dat waren mijn redenen om geen valhelm te dragen. Dat dit anders moet heb ik zelf ervaren! Door schade en schande wordt je wijzer en afgelopen zaterdag werd ik een stuk wijzer.. Ik ging voor mijn zoon een pakketje halen in Edam. Het was prachtig weer en met een quest 120 km rijden is dan puur genieten… met als enige bescherming op mijn hoofd een petje en een zonnebril tegen de zon. Ik reed Edam binnen via de oosthuizerweg met een rustige snelheid rond de 30 -35 km. Een rechte weg mooi weer wat kan er mis gaan. Een bestelbus kwam mij tegemoet en draaide geheel onverwacht linksaf naar het pad van Sierbestrating Jonk. De afstand was minder dan 10 meter en ik probeerde direct naar links te sturen om deze te ontwijken. Echter de bus stopte ook en ik raakte zijn achterkant. Hier door ging ik over de kop en mijn gezicht knalde tegen het wegdek. Een valhelm had de schade aan mijn gezicht kunnen beperken. Nu was mijn ooglid afgescheurd, diverse keuzingen en scheuren en een gebroken neus. Met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar alle scheuren keurig zijn gehecht. Mijn fiets was bij Jonk gestald en heb ik vandaag afgeleverd bij Velomobiel. Gelukkig door de koprol alleen schaafplekken, spiegels en voorlicht stuk en de stuurstang was verbogen.. volgens Ympte kwam het allemaal goed… Voor wie nog twijfelt aan het nut van een valhelm.. bij deze de link naar mijn fotos (kan schokkend zijn voor mensen met een zwakke maag :) Dus voortaan mijn helm maar op!

15 opmerkingen:

Pé Koomen zei

Hoi Cees,
Een Quest is een fiets die je zo mogelijk beheerst moet besturen en alleen op buitenwegen mag de snelheid "iets" opgevoerd worden. Maar dat er altijd mensen zijn die de snelheid onderschatten heb jij helaas moeten ervaren, als ik de foto's zie denk ik weer aan Kees van Malssen die ooit in een bocht over de kant ging en met een gebroken kaak uit de running raakte. Ik wens je heel veel sterkte en dat je maar weer snel op pad zal kunnen gaan.

gr.Pé

rv zei

Cees, veel sterkte er mee!

Maikel zei

Jezus Cees, dat is schrikken!
Ik hoop dat je er snel weer bovenop bent.
De plek des onheils passeer ik 6x in de week....zonder helm! Dat zet mij wel weer even aan het denken.
Tot ziens (rondje Texel?).
Maikel

Wim Schermer zei

Hi Kees,
Dat ziet er inderdaad niet mooi uit. Gelukkig zijn er geen onrepareerbare zaken kapot.
Ik ben ook geen helmgebruiker, maar dit nodigt er wel toe uit.
Sterkte met de genezing.
Groeten,
Wim Schermer

Mick zei

Knap lullig zo'n mafkees tegen moeten komen!
De enige Questrijder die ik wel n's ontmoet -Jan Limburg- heeft inderdaad altijd 'n helm op bij 'n Alf-tocht.
Beterschap!

marcel beekmans zei

oei zie er neit gied uit joh!
hel veel beterschap!

Cees zei

Iedereen hartelijk dank voor jullie reacties, hoop dat mijn fiets voor 10 april weer terug is, om rondje Texel te rijden en de meeste van jullie dan weer terug te zien.
Zal de ontwikkelingen en de reparatie op deze blog bijhouden.
Groetjes Cees

allewedertje zei

Hey Cees, heel veel sterkte en een goeie genezing ! Een mens zou idd voor minder gaan overwegen om ook op de velomobiel een helm te gaan dragen ...

Anoniem zei

Cees,

veel sterkte met het herstel!

Jaap - ook ervaringsdeskundige maar gelukkig wel met helm - Laméris

Anoniem zei

Hoi Cees,

Sjemug, dat ziet er zeker niet goed uit. Gelukkig heeft de fiets je tegen wellicht erger behoed...

Heel veel beterschap!

En ook ik ga toch maar weer eens kijken of ik niet gewoon een helm moet gaan dragen....

Teun Geeroms zei

Ook van mijn kant veel beterschap gewenst, Cees! Het kan 10.000 keer goed gaan maar dan... Hopelijk genees jij zelf ook helemaal zoals het moet, en niet alleen de quest!
Ik ga meteen kijken of mijn helm in combinatie met de mango gaat, anders koop ik morgen een andere!

Eugène zei

Goedeavond Cees,

Dit moet toch wel de nachtmerrie van elke fietser zijn...
Zelf ben ik vorig jaar overtuigd door Mark Burgers om een helm te gaan dragen en dit ook gedaan door zijn overtuigende verhaal.

Zeer veel sterkte en ik hoop dat je snel weer op pad kunt.

Vriendelijke groet,

Eugène van Wijngaarden.

Robbedoes zei

Hoi Cees,

Dat moet een flinke klap geweest zijn.
Hopelijk helen alle wonden weer netjes en komt je fiets ook weer netjes uit Dronten van daan.

Nu zat ik even naar je foto te kijken van je fiets waarin je zegt dat de band afdruk goed te zien is.
Dan valt me iets vreemds op.
OF je foto is in spiegelbeeld neer gezet of je hebt een rare draai gemaakt voordat je de auto raakte.
De band afdruk zit zo te zien op de linker voorkant van je Quest.
Als je naar links bent uitgeweken dan moet de rechter voorkant van de Quest de band raken van de bestel auto en niet de linkerkant.

Groeten en beterschap

Rob

Cees zei

De quest komt er goed vanaf en is over 3 weken weer inzetbaar. Ga er vanuit dat ik er dan weer inzit en rondje Texel mee kan maken. Bepaalde punten van de klap kan ik niet terughalen. Bijv. Ik reed met een veiligheid zonnebril op, die waarschijnlijk af is gegaan toen ik met mijn hoofd tegen het schuimdeksel knalde anders had mijn linkeroogkas minder schade gehad bij het wegdek contact. Het over de kop gaan moet erg snel gegaan zijn, weinig beschadigingen op de kap, gerold via de spiegelsteunen die zijn omgebogen en ingesleten. Het kan ook zijn dat ik op de weg het laatste stuk om mijn as ben getolt en dat daar de afdruk van is. Ben wel blij dat er een schuimkap op zit anders had ik misschien een Kees van Malsen fracteur (gebit). Groet Cees.

Kees van Hattem zei

Beste Cees. Ik was een paar dagen het land uit, en het is goed te lezen dat de verwondingen aan jou en de Quest mee vallen. Het zien van de foto's heeft er wel voor gezorgd dat de meest hardnekkige niet helmdragers er nu ook een op zetten. Hopenlijk tot 10 april. Kees